Časopis "Kako ostati večno mlad?" - Številka 7, februar 2001
Karnitin

Ob množici slabih novic, ki se pojavljajo v medijih o strupih v naši prehrani, vse bolj cveti trgovina z dodatki prehrani, ki obljublja zdravje in dolgo življenje. Izbruh bolezni norih krav je trenutno bolezen, ki ustrahuje Evropo. Glavne sestavine v mesu, aminokisline, pa že ponujajo trgovine v tabletkah z vsemi zagotovili, da vas bodo če ne že obdarile z zdravjem, pa vsaj ubranile pred to boleznijo. Do tabletke iz znanstvenofantastičnih filmov, ki nadomešča obrok ni več daleč. Kaj pa potrošnik? Je res zaščiten? Kje lahko prebere strokovno mnenje o snoveh za katere odšteva svoj denar? Se lahko zanese na prodajalčeva zagotovila?

Ker tudi sama zahajam v trgovine z dodatki prehrani, vsaj zaradi vitaminskih dodatkov v teh zimskih, prehladnih mesecih, se v zadnjem času razgledujem tudi po ponudbi aminokislin na policah. Večinoma so mi poznane in si zaradi njih ne belim glave. Zasledila pa sem jih mnogo, ki jih natančno preverjam. Ena od njih je karnitin.

Že leta 1937 so začeli proučevati pozitivne učinke L-karnitina na kardiovaskularni sistem pri človeku. Najprej omogoča prevzem maščobnih kislin (trigliceridov) iz krvi v srčno celico. V mitohondrijih srčne celice se iz maščobnih kislin pridobiva energija, kri pa je ob tem "očiščena" za žile škodljivih trigliceridov. Maščobne kisline so glavna snov za pridobivanje energije v srcu. Srčna celica je zato najbolj občutljiva na pomanjkanje L-karnitina. Pri študiju srčnega infarkta in srčnem popuščanju je bilo s študijami dokazano, da gre za pomanjkanje L-karnitina v srčni mišici. Nadaljnje študije pa so dokazale, da dodatek L-karnitina ob sočasnem jemanju vse predpisane terapije še dodatno izboljša srčni iztisni volumen (izboljša mišično funkcijo srca) in vzpodbuja energetsko preskrbo srca. Ne more pa L-karnitin nadomestiti celostne terapije in oskrbe pacientov s tako resnimi bolezenskimi stanji. Cena L-karnitina še ne opravičuje povsem preventivnega jemanja. Študije o tem še potekajo.

L-karnitin je aminokislina, ki jo telo izdeluje samo iz esencialne aminokisline lizina. Če telo ne zmore izdelati zadostne količine pride do bolezenskih stanj: od blažje mišične utrujenosti, pa do resnejšega srčnega popuščanja in okvar srčne mišice. V vrhunskem športu je zato preventivno dajanje L-karnitina zelo razširjeno. Študije celo zanesljivo dokazujejo zvečanje performance ob fizično napornih treningih.

Pa je to mogoče samo tako da pojemo tabletko, več tabletk?

Karnitin se jemlje v treh kemičnih oblikah: L-karnitin, acetil L-karnitin in L propionil karnitin. Nikakor pa ne v obliki D-karnitina, saj ta tekmuje za mesto v reakcijah z L-karnitinom in je zato zelo strupen.

Do sedaj študije niso zabeležile resnejših stranskih učinkov terapevtskih doz L-karnitina. Kot pri vseh od zunaj vnesenih snovi v organizem, se lahko pojavi preobčutljivost na zdravilo ali slabost pri oralnem jemanju. V Ameriki, kjer grozijo največje tožbe za škodljivost posameznega preparata, je L-karnitin registriran za dodatno terapijo pri srčnih obolenjih in tudi pri drugih boleznih povezanih z nizko energijo celice. Celo za Alzheimerjevo bolezen, staranje, nepravilnosti imunskega sistema in blago depresijo.

Čeprav uspehi v študijah z L-karnitinom morda niso dramatični, bi vendarle veljalo razmisliti o njem kot dodatku celostni terapiji bolezni ali nekoč v prihodnosti kot preventivnem dodatku prehrani. V današnjem času je vsaka pozitivna informacija o tem, kako bi izboljšali kvaliteto življenja, veliko vredna.