twin4.gif (4758 bytes)

TWINLABOVI PROIZVODI
V BORBI PROTI OSTEOPOROZI
Avtor: dr. Donald Maine
Uvod

V zadnjem času dobiva osteoporoza kot bolezen vedno večjo pozornost in predstavlja eden največjih zdravstveno-socialno-ekonomskih problemov na svetu. Bolezen je že stara in je delala preglavice že starim Egipčanom. Stroški osteoporoze skokovito naraščajo. Stroške osteoporoze ocenjujejo v ZDA že na približno 10 milijard $ letno, v Sloveniji pa na približno 3 milijone dolarjev.Veliko jih postane nepokretnih in odvisnih od tuje pomoči, veliko pa jih postane trajno invalidnih. Vzrok za porast osteoporoze je v vse daljši življenjski dobi, premajhni telesni aktivnosti in nepravilni prehrani s premalo kalcija.

Kaj je osteoporoza?
Osteoporoza je degenerativna bolezen kosti, za katero je značilno postopno izgubljanje kostne mase in oslabljenja kosti, zaradi česar so le te občutljivejše za zlome. Sestava in velikost kosti se ne spremenita, zmanjša se le gostota kosti. Osteoporoza je del naravnega procesa staranja, kateremu se ne moremo popolnoma izogniti.

Twinlabovi proizvodi, ki pomagajo pri osteoporozi:

Bone Support w/Ostivone, MaxiLife Women Bone Protector, Calcium citrate caps, Calcium lactate caps, Copper caps 2mg, Magnesium caps 400mg, Opti-Cal (vsebuje kalcij in magnezij), Tri Boron Plus, Zinc caps 30mg, Zinc caps 50mg, Zinc Lozenges 23 mg itd.

Stalna razgradnja in tvorba kosti

Zdrave kosti imajo natezno in kompresijsko trdnost podobno ojačanemu betonu. Poleg omogočanja gradbene opore mišicam in notranjim organom, kosti služijo kot rezervoar mineralnih snovi in elementov kot so kalcij, magnezij, fosfor, fluorid in natrij. Od vseh mineralnih snovi je kalcij najpomembnejši za zagotavljanje zgradbe kosti. Poleg tega kosti igrajo integralno vlogo pri homeostatični kontroli kalcija v telesu. Približno 97 do 99% telesnega kalcija se nahaja v kosteh.

Kosti so dinamično tkivo, ki stalno spreminja zgradbo kot rezultat procesov nalaganja in resorpcije. Kosti so sestavljene so iz dveh vrst celic: osteoblastov, ki gradijo kosti in osteoklastov, ki kosti razgrajujejo. Osteoblasti izločajo z mineralnimi snovmi bogato kostnino, iz katere po različnih vmesnih stopnjah nastane trdna kostna struktura. Osteoklasti, nasprotniki osteoblastov, pa lahko kosti spet razgradijo. Pri tem ne gre za propadanje kosti, temveč za dejavnost, nujno potrebno pri celjenju kostnih zlomov, med rastjo, med procesom obnavljanja kosti ipd.
V mladosti je osteoblastov več in lahko kostno maso povečujejo hitreje, kot jo osteoklasti zmanjšujejo. Toda kasneje, običajno po tridesetem letu, se številčno razmerje spremeni in celice, ki razgrajujejo kosti začnejo postopoma prevladovati. Tako se lahko začne osteoporoza.

Količina kostne mase je največja med 25. in 35. letom. Takrat pravimo da dosežemo vrhunsko kostno maso. Temu več let trajajočemu obdobju sledi starostno pogojena vztrajna izguba kostne mase, ki letno znaša 0,5 do 1,5% primanjkljaja od izhodiščne vrednosti. Kosti propadajo vsem ljudem, tudi tistim, ki so zdravi.

Koga prizadene?
Ni tako dolgo, kar je pozornost strokovnjakov do osteoporoze veljala izključno ženskam. Pri moških se je namreč pojavljala šele razmeroma pozno.
Za osteoporozo zbolijo posebej ženske po menopavzi.
Zboli jih kar polovico. Pri tem imajo pomembno vlogo hormoni, ki začnejo po menopavzi upadati in prav to upadanje je tesno povezana z izgubljanjem kostne mase.
Pri moških je bila obolevnost do sedaj približno 15%, ki pa narašča in pričakuje se večji porast obolevnosti.

Moški in osteoporoza

Doslej je osteoporoza pri moških večinoma veljala za obolenje, ki naj bi bilo posledica nezdravega načina življenja oziroma uživanja nekaterih zdravil. Zadnji izsledki z ameriške klinike Mayo, kot tudi klinična raziskava osteoporoze pri moških pa kažejo na nedvoumno povezavo med zmanjšanjem gostote kosti in zmanjšanimi količinami ženskega hormona estrogena. Ker pri moških ne pride do takega skokovitega upada estrogenov kot pri ženskah po menopavzi, je tudi zbolevanje za osteoporozo občutno manjša.

Dejavniki tveganja

Dejavniki tveganja za osteoporozo, na katere ne moremo vplivati so ženski spol, genetski faktor, bela rasa, drobna kostitucija, zapoznela puberteta, nekatere bolezni žlez z notranjim izločanjem, bolezni prebavil, dolgotrajno jemanje nekaterih zdravil.
Od nas pa so odvisni pravilna prehrana z dovolj kalcija, telesna aktivnost, primerno sončenje in opustitev škodljivih navad kot so kajenje, prekomerno uživanje kave in alkohola

Kako odkrijemo osteoporozo-diagnostične metode

Osteoporozo odkrijemo z merjenjem mineralne gostote kosti. Pri tem se uporabljajo različne tehnike merjenja tako perifernih delov skeleta, centralnega skeleta (ledvena vretenca) ali celotnega skeleta. Te tehnike vključujejo enoenergetsko absorpciometrijo (SXA), dvoenergetsko absorpciometrijo (DXA), kvantitativno računalniško tomografijo ter ultrazvočna kvantitativna ultrasonografija..
Zlati standard za diagnostiko in spremljanje zdravljenja osteoporoze je dvoenergetska absorpciometrija (DXA). Kostno gostoto merijo najpogosteje v področju ledvenih vretenc in kolka.

Kakšni so simptomi?
Osteoporoza velja za "tiho bolezen", saj ni opaziti nobenih simptomov vse dokler ni bolezen že v napredovani obliki. Običajno se bolezen odkrije po naključju pri rutinskem pregledu z X žarki, prvi znak prisotnosti pa je običajno že dramatičen; zlom zapestja ali kolkov ali številne bolečine v hrbtu povzročene z zlomi vretenc.

Kaj vpliva na osteoporozo?
Na osteoporozo vplivajo predvsem:
upadanje spolnih hormonov, zakisanost organizma, nepravilna prehrana, preveč beljakovin v hrani, preveč stresa, kava alkohol ter genetski faktor.

Upadanje spolnih hormonov

Navadno razlagajo osteoporozo kot dogajanje po prenehanju menstruacije, ko zaradi usihanja estrogena kosti izgubljajo kalcij in postanejo krhkejše. Zato za zaščito kosti mnogi zdravniki priporočajo nadomestno hormonsko terapijo. Estrogeni pravzaprav spodbujajo delovanje osteoblastov, torej celic ki gradijo kosti. Estrogeni povečujejo tudi izločanje ščitničnega hormona kalcitonina, ki skrbi, da kosti ne izgubijo preveč kalcija.
Ugotovili pa so da jemanje naravnega progesterona štirikrat bolj izboljša gostoto kosti kot jemanje estrogena,. Znanstveniki se vedno bolj nagibajo k mnenju, da je presežek estrogena v razmerju do progesterona tisto, ki pospešuje nastanek osteoporoze in ne toliko pomanjkanje estrogena.
Kot je bilo že omenjeno, igrajo tudi pri moških pomembno vlogo ženski hormoni, ki pa v starosti ne upadejo tako hitro kot pri ženskah.

Zakisanost organizma

Zakisanost organizma povzroča način prehrane v kateri je preveč kislinotvornih sestavin predvsem beljakovin. Zaradi vedno večjega onesnaževanja okolja postajata tudi voda in zrak vse bolj kisla.
Z beljakovinami bogata živila se namreč v telesu pretvorijo v kisline. Telo se težko prilagaja velikim spremembam kislinsko-bazičnega ravnovesja v krvi, zato nevtralizira kisle presnovke z dvema alkalnima agentoma- natrijem in kalcijem. Ko telo porabi svoje zaloge natrija, črpa kalcij iz kosti. Zato velja - bogatejša kot je hrana z beljakovinami več kalcija iz kosti lahko porabimo.
Zelo nezdrave so številne šumeče osvežilne pijače, ki vsebujejo fosforno kislino. Za nevtralizacijo le te pa je spet potreben kalcij, ki je v kosteh. Mnogi znanstveniki menijo, da je problem zakisanosti organizma, ki izhaja iz nezdrave prehrane tisti, ki povzroča naraščanje osteoporoze in to že pri mlajših ljudeh.
Prekomerno pitje alkohola uničuje kostne celice, poleg tega pa ruši ravnotežje med vitamonom D in kalcijem.
Če pijemo preveč kave, z urinom in blatom izločamo preveč kalcija.

Problem kravjega mleka
Kravje mleko res vsebuje veliko kalcija (4x več kot materino mleko), vendar pa ima tudi zelo veliko fosforja (4-5x več kot materino mleko). Kalcij je v obliki, ki se težko absorbira in je vezan na težko presnovljivo kazeinsko beljakovino. Visoka vsebnost fosforja vpliva na to, da 2/3 kalcija ostane v črevesju in se ne absorbira. Poleg tega v kravjem mleku ni zadosti magnezija, kar povzroča, da se kalcij usede na stene žil in tako prispeva k poapnenju.

Danes še vedno mnogi zdravniki priporočajo uživanje velikih količin mleka, čeprav telo lahko dobi zadostne količine kalcija tudi z uživanjem ustrezne rastlinske hrane - predvsem svežega sadja in zelenjave.
Zanimivo je, da v državah, kjer porabijo največ mleka in mlečnih izdelkov - imajo najvišji procent osteoporoze med prebivalstvom.

Premajhna telesna aktivnost
Premajhna telesna aktivnost povzroča izgubo kostne mase. Drastični primer je bivanje v breztežnostnem stanju, kjer ni sile težnosti. Vsi vesoljci se vračajo na zemljo z ogromno izgubo kostne mase.
Telesna vadba vpliva na celotno okostje, na porast mišične moči in je nujna za delovanje osteoblastov. Priporoča se zmerna, redna telesna vadba, predvsem vaje pri katerih je okostje obremenjeno s težo telesa in aerobne vaje.

Genetski faktor
Eden od odločilnih dejavnikov za nastanek bolezni je tudi genetski faktor. Zato bi morale predvsem ženske, katerih matere in babice so zbolele za osteoporozo že v mladih letih skrbeti za pravilno prehranjevanje.

Kako se upremo osteoporozi?
Začeti je potrebno že zgodaj ter z ustrezno prehrano, prehrambenimi dodatki in z ustrezno telesno aktivnostjo poskrbeti za čim večjo "vrhunsko kostno maso. Večja kot bo ta, manj težav bo kasneje povzročal starostni pojav postopnega propadanja kosti.
Primerna količina kalcija in vitamina D je nujno potrebna v obdobju rasti, da se izkoristijo vsi genski potenciali pri doseganju najvišje možne mineralne gostote kosti. Kasneje je potrebno zagotoviti primerno količino kalcija in vitamina D in drugih mineralov v prehrani.

Kalcij - ali lahko izgubo kalcija nadomestimo z dodajanjem kalcija
Prehrambeni dodatki dostikrat ne prinesejo bistvene spremembe, razen v primerih ko s hrano ne dobimo zadosti kalcija.
Problem je v tem, da v kasnejših letih, ko je maksimalna gostota kosti že formirana zelo obrniti proces razgradnje in povečati gostoto kosti. Poleg tega na absorbcijo oz. vgradnjo kalcija vplivajo že omenjeni dejavniki kot so pomanjkanje magnezija in drugih mineralnih snovi, premajhna telesna aktivnost, neustrezna prehrana, kava, alkohol,stres itd.
Mnogi prehrambeni dodatki kalcija niso biosprejemljivi ali pa so neustrezne sestave, zato jih telo ne more ustrezno absorbirati.
Kalcijevi dodatki pomagajo kostem le če so v taki obliki, da se ustrezno absorbirajo. Po želji lahko zaužijete poljubno veliko kalcijevih dodatkov toda če jih telo ne prebavi in asimilira, ste pravzaprav vrgli denar stran in sebi dali lažen občutek varnosti. Z leti postaja prebava vse slabša in zmanjšuje se količina kalcija, ki se absorbira. Pomembna je tudi oblika kalcija, ki se uživa. Kalcij v obliki kalcijevega karbonata sicer vsebuje največji procent kalcija, vendar se v telesu zelo slabo absorbira. Tako se pri ljudeh z zmanjšano količino želodčne kisline absorbira le približno 4% kalcija! Pri kalcijevem citratu pa je absorbcija skoraj 50%.
Za optimalno absorbcijo naj bi bil kalcij v kelatni obliki, kar pomeni, da je vezan na aminokislino ali pa na ogljikov hidrat. Poleg kalcijevega citrata je zelo primeren tudi kalcijev glicinat.
Pomembno je tudi kdaj se dodatek kalcija zaužije. Ugotovili so, da imajo kalcijevi dodatki zaužiti zvečer precej večji učinek kot pa med samim dnevom.
Če uživate pravo obliko in količino kalcija se vam ni treba bati ledvičnih kamnov, kalcijev citrat pa jih celo zavira. Kalcijeve nadomestke je potrebno uživati s hrano, ker to poveča absorbcijo. Celotno količino kalcija je potrebno porazdeliti med obroke tekom dneva in zvečer. Telo potrebuje kalcij cel dan in če ga ni dovolj ga vzame iz kosti. Najboljše je če se količina zaužitega kalcija razporedi tako, da se 1/3 zaužije tekom dneva, 2/3 pa zvečer. Ko načrtujete koliko dodatnega kalcija boste zaužili, je potrebno upoštevati tudi količine kalcija pridobljenega s hrano.
Potrebe po kalciju se tekom življenja spreminjajo.Za otroke do 12 let se priporoča dnevni vnos 800 mg kalcija, za odraščajočo mladino 1200 mg, za mlade odrasle 800 mg, za odrasle ženske in starejše moške 1000 mg ter za ženske v menopavzi 1500 mg.
Če ste odrasli in imate osteoporozo, naj bi bila skupna količina kalcija zaužitega s hrano in z nadomestki približno 1500 mg na dan. Če pa je v vašem nadomestku ipriflavone, vam bo zadoščalo 1000 mg dnevno.

Vpliv magnezija

Kosti so velika zakladnica kalcija. Poleg tega je v kosteh uskladiščen tudi magnezij, mineral ki je kritičen za vzdrževanje kosti. Magnezij vpliva na zdrave kosti tako, da deluje na hormone in druge faktorje, ki uravnavajo metabolizem kosti. Magnezij uravnava transport kalcija; njegovo pomanjkanje lahko neugodno vpliva na vse faze razgradnje in tvorbe kosti.

Magnezij je bistven za zdrave kosti, ker:

  • Aktivira osteoblaste, ki izgrajujejo kosti
  • Povečuje mineralno gostoto mehkih kosti
  • Zvišuje občutljivost kostnega tkiva do PTH (paratiroidnega hormona) in aktivira D vitamin.
  • Pomaga k normalnemu delovanju paratiroidne žleze
  • Pospešuje transport kalcija v kosti in iz kosti. Preprečuje tudi nalaganje kalcija v ožilju in mehkih tkivih.

V nekaterih primerih, ko je vnos kalcija zadosten, so magnezijevi dodatki celo pomembnejši kot kalcijevi.
Ljudje z osteoporozo pogosto kažejo znake pomanjkanja magnezija. Raziskovalci menijo, da pomanjkanje magnezija sodeluje pri nastajanju osteoporoze. Študije so dokazale, da ima magnezij določen učinek na zdravje kosti, posebno na mehke kosti, ki so pri ženskah najprej prizadete pri osteoporozi po menopavzi.
Dolgo časa so menili, da bi lahko visok vnos kalcija vplival na absorbcijo magnezija in imel obraten učinek na zdravje kosti.Raziskovalne študije pa so dokazale, da temu ni tako.
Na drugi strani pa je poznano, da standardno zdravljenje osteoporoze, ki obsega estrogen in visoke količine kalcija lahko privede v obeh primerih do zmanjšanja vrednosti magnezija v krvi. Zato se kot najprimernejše razmerje kalcija do magnezija smatra 2:1. In ker je magnezij prav tako pomemben kot kalcij, je zelo pomembno da dobite zadosti magnezija še zlasti še, če že imate osteoporozo.
Kot pri kalciju so tudi pri magneziju najprimernejše kelatne oblike magnezijevega citrata in glicinata. Količine zaužitega magnezija je odvisno predvsem od vnosa kalcija. Če jemljete 1000 mg kalcija je potrebno da vzamete tudi 500 mg magnezija v skladu z razmerjem 2:1.

Vitamin D
Vitamin D je eden najpomembnejših regulatorjev kalcija. Je bistven za povečanje absorbcije kalcija v črevesju kot tudi za zmanjšanje izločanja kalcija v ledvicah.
Glavna funkcija aktivne oblike vitamina D je, da vzdržuje vrednosti kalcija v krvi v vrednostih, ki so potrebne za vzdrževanje bistvenih celičnih funkcij in za pospeševanje mineralizacije kosti. Dobro je znano, da se pri ženskah z osteoporozo po menopavzi pokaže zmanjšana absorbcija kalcija in navadno imajo nizke vrednosti vitamina D v krvi. Dodatek vitamina D lahko pomaga, da telo bolje absorbira kalcij in ima lahko pozitivne učinke na nastajanje kosti, poleg tega znatno zmanjša število zlomov kolkov
Vitamin D se sicer tvori na sončni svetlobi in ga lahko telo samo proizvede.Vendar pa predvsem pri starejših ljudeh to proizvajanje ne zadostuje.
Priporočljive vrednosti vitamina D znašajo 200 IU. Večje količine kot 800 IU ne prinašajo koristi temveč ravno nasprotno. Pri visokih koncentracijah se lahko pojavijo hiperkalcimija, kalcifikacija mehkih tkiv in ledvični kamni. Priporočljive oblike vitamina D sta vitamin D2 (ergocalciferol) in posebno še vitamin D3.

Bor
Bor je potreben za pretvorbo vitamina D v aktivno obliko. To je eden od razlogov zakaj pomanjkanje bora vpliva na metabolizem kalcija in na tvorbo kosti. Študije kažejo, da pomanjkanje bora povzroči spremembo v metabolizmu kalcija, kar je slabo za nastajanje in vzdrževanje kosti. Poleg zmanjšanja izgube kalcija v kosteh bor povečuje tudi vrednosti aktivnega estrogena v telesu, pomembne komponente za zdrave kosti. Poleg zmanjšanja izločanja kalcija in magnezija pa študije kažejo da bor kot pomemben dodatek zmanjšuje oksalate v urinu in je lahko pomemben pri nadziranju tvorbe ledvičnih kamnov.
Kakšna je optimalna količina bora še ni znano. Priporočena zaužita količina znaša 3 - 5mg dnevno s hrano.

Silicij
Čeprav še ni pojasnjena natančna biološka vloga silicija pa je poznano, da je ta mineralna snov pomembna za rast in vzdrževanje kože, las, ligamentov in kosti. Silicij je potreben za tvorbo kolagena v kosteh, hrustanca in drugih vezivnih tkiv. Laboratorijski poskusi so pokazali, da je silicij bistvenega pomena za normalno skeletno rast in igra pomembno vlogo v začetnih stopnjah tvorbe kosti, ko se formira beljakovinsko ogrodje. Študije in raziskave kažejo, da bi lahko silicij pospeševal stopnjo mineralizacije v kosteh. Igral pa naj bi tudi važno vlogo pri tvorbi apatitne zgradbe, ki je primarna sestavina kosti.
V predelani hrani je silicija malo. Priporočena količina silicija znaša 25 - 50 mg dnevno.

Cink
V telesu je približno 2 grama cinka, njegove največje koncentracije pa so v prostati, očeh, jetrih in v kostnem tkivu. Cink je pomemben pri preprečevanju osteoporoze. Cink uravnava izločanje kalcitonina iz žleze ščitnice in vpliva na spremembo kosti. Študije kažejo, da ženske, ki imajo osteoporozo izločajo več cinka, kar kaže na potrebo večjega vnosa cinka. Vzdrževanje ustreznih nivojev cinka je pomembno pri zdravljenju osteoporoze.
Visoki vnosi kalcija v telo bi lahko vplivali na zmanjšanje zmožnosti telesa, da izkoristi cink. Znanstveniki si pri tem še niso enotni. Zato je priporočljivo uživati tiste cinkove nadomestke, od 30 - 60 mg dnevno, ki so najbolj biosprejemljivi (cinkov pikolinat, cinkov glicinat, cinkov citrate itd.), vendar ob drugih obrokih kot kalcijeve nadomestke.

Baker
Baker je čeprav kot mineral v sledeh obilno zastopan v telesu in 19% se ga nahaja v skeletnem sistemu..Odgovoren je za imunsko funkcijo pri delovanju arterij, deluje zaščitno pri oksidativnih in vnetnostnih obolenjih in pri zdravju kosti.
Baker je bistven za normalno rast in razvoj okostja. Njegova vloga je bolj funkcijska kot strukturna. Baker vpliva na metabolizem kosti na dva načina:
1. zmanjšuje aktivnost tako osteoblastov kot osteoklastov
2. pomaga graditi kosti s sodelovanjem pri izgradnji beljakovinske osnove kosti.

Ker pa baker in cink medsebojno tekmujeta glede absorbcije v telesu se priporoča razmerje cinka proti bakru 10-15 : 1. Vnos bakra naj bi bil 2-3 mg dnevno.( v obliki bakrovega glicinata, glukonata ali citrata.)

Kaj so izoflavoni?
Izoflavoni so naravni rastlinski fitoestrogeni, ki se nahajajo v določeni hrani (soja), kateri so izredno učinkoviti pri številnih boleznih: raku, srčnih boleznih in drugih bolezni, pomaga pa tudi pri preprečevanju in zdravljenju osteoporoze.
Kemično so izoflavoni zelo podobni ženskemu hormonu estrogenu. V telesu se izoflavoni pretvorijo v šibke oblike estrogena. Čeprav v šibki obliki imajo še vedno močan protibolezenski učinek. Podobno kot estrogeni tudi izoflavoni delujejo zaščitno na kostno maso. Vendar pa v nasprotju z estrogeni niso povezani s povečanjem tveganja raka. Dejansko so izoflavoni iz soje antikarcinogeni in celo zmanjšujejo tveganje za raka. Smatra se , da izoflavoni delujejo enako kot estrogeni - s spodbujanjem aktivnosti osteoblastov, ki gradijo kosti in zmanjševanjem aktivnosti osteoklastov, ki razgrajujejo kosti.

IPRIFLAVONE - novo nutricijsko zdravilo
Ipriflavone je nova naravna substanca, ki deluje proti osteoporozi, ki deluje enako dobra kot druga splošna zdravila, vendar brez stranskih učinkov in potencialne nevarnosti za povečanje zbolevnosti za raka. Ipriflavone bi lahko smatrali za eno največjih dosežkov pri preprečevanju in zdravljenju osteoporoze.
Ko so znanstveniki proučevali zdravilni učinek izoflavonov na zdravje kosti so napravili še en korak naprej in iz njih sintetizirali spojino ipriflavone. Pravzaprav je ipriflavone derivat izoflavonov in se iz njih organsko sintetizira. Vendar pa ipriflavon obstaja tudi v naravi. V zelo majhnih količinah obstaja v propolisu in v nekaterih rastlinah.

Kako deluje Ipraflavone
Podobno kot pri izoflavonih je kemična zgradba ipriflavona podobna zgradbi estrogena. Znano je da estrogeni zavirajo aktivnost osteoklastov, ki razgrajujejo kosti in obenem vzpodbujajo aktivnost osteoklastov, ki gradijo kosti.
Ipriflavon deluje na podoben način:
  • Ipriflavon lahko zavira razgradnjo kosti z aktiviranjem receptorjev na površini osteoklastnih celic
  • Ipriflavon vzpodbuja gradnjo kosti tako z vzpodbujanjem aktivnosti osteoblastov in z povečanjem tvorbe osnovnih kostnih proteinov.
  • Ipriflavon lahko pospešuje zdravljenje zlomov dolgih kosti kot npr. pri nogah z transformacijo določenih celic kostnega mozga v osteoblaste.
  • Ipriflavon lahko pospešuje izločanje kalcitonina, primarnega hormona pri gradnji kosti.
  • Ipriflavon deluje primarno na kostno tkivo in ne na druge organe

Kot je bilo že omenjeno telo prepozna izoflavone kot estrogen, medtem ko Ipriflavon samo posnema delovanje estrogena z drugačnim mehanizmom in enakim učinkom.
Pri nadomestni hormonski terapiji z estrogenom velja, da čimmanjša kot je količina estrogena, manjše so možnosti stranskih učinkov, vendar pa je terapija tudi manj učinkovita. Pri visokih dozah se nevarnost za raka povečuje. Pri ipriflavonih pa v primerjavi z nadomestno terapijo ni stranskih učinkov.
Ipriflavon lahko služi pri komplementarnih terapijah, kjer se ipriflavon uporablja v kombinaciji s kalcijem magnezijem in drugimi dodatki.
Številne študije kažejo učinkovitost ipriflavona pri zdravljenju in preprečevanju osteoporoze ter pospešuje nastajanje kosti.
Še nekaj ugotovitev:
Ipriflavon delujejo bolje kot predpisano zdravilo kalcitonin pri spodbujanju kostne mase. Poleg tega lahko ipriflavon še dodatno deluje na povečanje proizvodnje kalcitonina v telesu.
Ipriflavon zmanjšuje izgube kostne mase in zmanjša bolečine, ki so povezane s težavami pri kosteh.
Ipriflavon deluje na zdravje kosti bolje kot kalcij. V prisotnosti ipriflavona tudi kalcij bolje deluje.
Ipriflavon deluje preventivno tudi na izgubo kostne mase pri vretencih.
Ipriflavon preprečuje visok holesterol v krvi, ki je povezan s pomanjkanjem estrogena in celo izboljša imunski sistem.
Ipriflavon lahko nekoliko poviša vrednosti jetrnih encimov, kar lahko vpliva na sposobnost telesa pri presnovi določenih zdravil. Če poleg ipriflavona jemljete še druga zdravila je dobro občasno kontrolirati kri.
Ipriflavon deluje enako učinkovito tako pri moških kot pri ženskah.

Bone Support-W/Ostivone
Bone Support W/Ostivone predstavlja učinkovito formulo, ki pomaga pri osteoporozi in osteoartritisu. Ključna sestavina v njej je Ostivone, ki je zaščitena oblika Ipriflavona.

Sestava Bone Support W/Ostivone:
Štiri tablete vsebujejo:

Ostivone (Ipriflavone)
600mg
Kalcij (V obliki citrata in karbonata)
1500mg
Magnezij (V obliki aspartata in oksida)
750mg
Vitamin D (kot cholecalciferol)
800IU
Bor (v obliki citrata, glicinata in aspartata)
3mg
Novasoy fitoestrogen ekstrakt(vsebuje 40mg izoflavonov iz soje)
100mg

V omenjeni formuli se pokaže sinergističen učinek posameznih komponent. Ključna sestavina v formuli pa je Ostivon. Omenjena sestava predstavlja zadnji dosežek v boju proti osteoporozi. Pomaga ohranjati zdravje kosti in povečevati njegovo gostoto. Predstavlja zadnji dosežek v boju proti kostnim zlomom, zavira propadanje kosti, stimulira celično sestavo kosti in pospešuje izrabo kalcija.

Zaključek
Vsi najboljši dodatki na žalost ne izpolnjujejo vseh naših želja in pričakovanj, saj predvsem ustavijo propadanje kosti. Sredstev, ki bi povzemala fiziološko dogajanje obnove kosti in predvsem pospešila novo tvorbo kosti na žalost (še) ni.

Teorija - prva stran
Email: info@medicaartis.si

Najbolje vidno z Netscape Navigatorjem ali z Internet Explorerjem, kodna stran: Windows 1250
Spletna postavitev: © RIS 1997